Trender innen markedsføring 2021
Vi i markedsteamet hos Líf har startet året 2021 med et dypdykk i markedsføringstrender. Med stor nysgjerrighet har vi sett på hvordan pandemiåret har påvirket oss i bruken av sosiale mediekanaler.
I 2020 var det en økning på 12% i bruken av sosiale medier. Vi tilbringer nå i gjennomsnitt 2 timer og 24 minutter per dag på våre sosiale kanaler. Det er hele 4,14 billioner brukere på sosiale medier i verden i dag. I følge wearesocial.com ble det registrert 480 millioner nye brukere bare i siste halvdel av 2020!
I tillegg har E-handel gått i taket. Det at Amazon doblet sin inntjening under pandemien viser at vi har blitt storhandlere på nett. De samme målgruppene og forbrukerne har vi med oss, også i reiselivet. Og det er på sosiale medier vi treffer dem aller først.
Følgende 5 trender er verdt å merke seg for 2021:
1. Tilpasning av et mer personlig og individuelt innhold
Sosiale medier er blitt en jungel av massekommunikasjon. Som en konsekvens av dette har brukerne fått en mer selektiv tilnærming til hva de ønsker å ta inn over seg og ikke, og Unlike- og Unfollow-knappene er ikke langt unna.
En enkel måte å løse dette på er å bygge opp en individuell kampanjeplan som retter seg mot spesifikke målgrupper. Definer konkrete målgrupper og rett kampanjer med innhold direkte mot dem.
Google Analytics og Facebook Businessmanager gir et godt innblikk i hvem som er dine følgere på digitale plattformer. Ved å bruke Facebook-pikselens sporing på nettsiden din kan du enkelt sette opp såkalte «retargeting-kampanjer». Det vil si at du henvender deg til de som allerede er interessert, og har meldt sin interesse for tjenestene og tilbudene dine.
2. Økt fokus på kommunikasjon via Messenger og chat-funksjoner
Vær sosial på sosiale medier! Det ligger i navnet, men det blir likevel ikke alltid praktisert. En post på sosiale medier er ikke nok, kunden vil oppleve at du er der for dem.
Vi ønsker kommunikasjon med våre kunder, og i tiden fremover vil chatfunksjonen bli en mye større serviceportal. Følgerne dine vil ha direkte kontakt med deg via Facebook Messenger og innboks på Instagram.
Gjennomsnittssvartid på chat er i dag på 1 time og 56 minutter, mens undersøkelser viser at 50% av brukerne vil ha svar innen korte 30 minutter. Du må sette av tid til å besvare den dialogen du setter i gang ved å poste innlegg på sosiale medier. Når du raskt svarer i chat og på kommentarer, vil du se økt engasjement på dine poster.
3. Videomarkedsføring
Virkemiddelet videomarkedsføring har tatt helt av. Med TikTok har vi sett at dagsaktuelle hendelser og aktualiteter blitt delt ofte i humoristisk forstand. Hele 85% av alle internettbrukere ser videoer på sosiale medier hver måned.
Videomarkedsføring vekker større oppmerksomhet enn statiske poster. En kan enkelt laste ned apper som for eksempel Bannersnack, Canva eller andre videoverktøy som gjør det lett for deg å lage filmer av grunnmateriell fra egen mobil.
4. Bruk av stories
I forlengelsen av videomarkedsføring har bruk av stories blomstret opp på Facebook og Instagram. Også LinkedIn og Whatsapp har nå kommet med storyfunksjoner.
Stories blir som en nyhetsfeed på de ulike kanalene. Det er en enkel måte å laste opp og dokumentere aktiviteter fra der du er akkurat nå, og tåler en mer upolert visuell fremtoning enn hva en post i feeden din gjør.
Storyposter oppleves som mer autentiske. De består ofte av filmmateriell og kan ha som hensikt å bygge opp under en post i feeden, eller henvise til lenker.
Det aller viktigste er kanskje at du kan henvise og lenke opp til andre kontoer du ønsker å fremme og vise vennskap til. Funksjonen «repost til stories» er en unik mulighet til å spille hverandre gode, bygge samhørighet og øke din egen følgermasse.
5. Bruk av makro og mikro-influencere
Det er ikke til å komme unna at vi fristes mer av anbefalinger som kommer fra høyprofilerte personer, og at tips om destinasjoner og produkter fra det som kalles influencere selger godt.
Det som før ble beskrevet som folkemunne, har influencere bygget sine imperier på. 63 % av alle som driver med markedsføring regner med å øke sine budsjetter for influencer marketing.
Vi ser gjerne at makro-influencere benyttes av store kunder som ønsker god synlighet, og mini-influncere benyttes av små og mellomstore bedrifter som ønsker å bygge tillit, troverdighet og begeistring rundt sine tjenester og produkter.
Ta gjerne kontakt med oss i Líf om vi kan hjelpe dere med å komme i gang med markedsføringen på sosiale medier.